marți, 23 august 2016

Traforajul si ce putem face cu el

Traforajul fie el cel clasic (manual) sau cel electric ne poate juta sa realizam o sumedenie de lucruri. Ca vrem sa prelucram lemnul, plasticul ori metale neferoase atunci traforajul este una dintre solutii. Acum ca piata este invadata de tot felul de producatori cu o multime de modele aproape ca nu reusim sa ne decidem. Pana la un punct, pretul. Pe piata romaneasca gasim de la cele mai ieftine (aici ma refer la cele electrice) pana la cele mai scumpe. Dar momentan traforajele Einhell par a fi la un pret accesibil . Insa am observat ca pe internet au aparut si modele straine care daca in magazine costa destul de mult uneori chiar foarte mult tot aceste modele straine sh au totusi un pret accesibil chiar daca nu foarte ieftin.

In imaginea de mai jos este un model Einhel pe care l-am cumparat acum 10 ani. Personal mi-am facut treaba cu el. Functioneaza perfect si in momentul de fata. Singurul cusur este masuta de lucru care a fost realizata din tabla. La turatii marii ale motorului cam trepideaza. Insa m-am invatat cu el.
Acum l-am pus "la naftalina".


Un alt model (deloc ieftin in magazin) ar fi cel de mai jos. Este un traforaj nemtesc marca Hegner. Dupa ce lucrezi cu un Einhell apoi te asezi pe scaun si incepi sa traforezi cu un Hegner realizezi instant diferenta. Cu o greutate de cca 18 Kg acest traforaj nu are nici o trepidatie chiar si la 1400 de rotatii pe minut. Taieturile se pot face precizie iar puterea motorului spune totul.  Am observat pe unele forumuri tineri care intrebau daca exista cursuri de traforaj si unde se tin. Ei bine nu exista astfel de cursuri teoretic. Inveti singur (din mers). Pentru asta trebuie sa fi autodidact. Acum ca internetul abunda de informatii scrise ori video nu ai cum sa nu inveti intr-un timp foarte scurt. Materialele, la fel, intenetul este plin de oferte. De la cele mai mici preturi pana la cele mai exagerate. Placaj de 4 mm, panze de traforaj si tot ce avem nevoie putem gasi in magazinele online. Mai e si varianta depozitelor gen Brik, Praktiker etc unde putem gasi o multine de lucruri care ne pot fi de folos in traforaj. Placaj de diferite esente, scule de mana samd.

Ce traforam ?
Ei bine aici ramane la gustul fiecaruia. De la suporturi de servetele, rame foto, puzzle-uri, cosuri de fructe, casute pentru pasari, machete, etc.

De unde luam planuri ?
Cum scriam mai sus, internetul abunda de idei si informatii. Sunt o multime de sitte-uri unde contra cost sau chiar gratis va ofera o multime de planuri pentru traforat. Succes.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu